De rechtsbijstandverzekering

Als advocaat worden onze kosten heel vaak niet door uzelf, maar wel door uw verzekeringsmaatschappij betaald.

De kans is groot dat u ook een rechtsbijstandverzekering heeft, want heel wat Belgen nemen die optioneel bij hun polis Auto, Woning of Gezin.

Dit betekent dat u onze erelonen en kosten niet zelf dient te betalen, maar dat de rechtsbijstandverzekeraar de kosten van de advocaat zal dragen.

De rechtsbijstandverzekering dekt niet enkel de erelonen en kosten van advocaten, maar ook van experten, zowel van de persoonlijke experten als van de experten aangesteld door de rechtbank. Daarnaast worden ook de andere gerechtskosten, zoals de rechtsplegingsvergoeding en de gerechtsdeurwaarderkosten, gedragen door de rechtsbijstandverzekeraar.

U kan kiezen tussen een advocaat die aangesteld wordt door de verzekeringsmaatschappij, maar u kan ook zelf een advocaat naar keuze aanstellen. De wet en de internationale verdragen voorzien immers de vrijheid van keuze.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de rechtsbijstand niet enkel voor de persoon die de verzekering heeft afgesloten, maar geldt dit ook voor onder andere uw echtgenoot of partner, uw inwonende kinderen, de gemachtigde bestuurder van het motorrijtuig, de gemachtigde en kosteloos vervoerde inzittende van het verzekerde motorrijtuig.

Als u veranderd bent van verzekeringsmaatschappij, moet u de verzekering aanspreken waar u beroep op deed op het ogenblik van uw ongeval of schadegeval.

Indien u twijfelt of u recht hebt op rechtsbijstand en/of uw overtreding gedekt is, zal advocatenkantoor De Raeve dit samen met u bekijken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.